Insikter

Försäljningstrender 2024: Hur AI och mänsklig interaktion formar framtiden

Apr 30, 2024

Försäljningstrender 2024: Hur AI och mänsklig interaktion formar framtiden

Med AI:s ökande närvaro i nästan alla aspekter av vårt liv under 2023, har försäljningsledare bevittnat enorma branschtransformationer — allt från automatisering och datanalys till ökad produktivitet. Många som antagit AI har sett förbättringar i konverteringshastigheter och försäljningsproduktivitet på 10-30%. Vilka andra banbrytande trender kommer att ta scenen med storm nästa år? Här är vad varje försäljningsledare bör hålla ett öga på.

Trend 1: Effektivisera med AI

Enligt Salesforce "State of Sales"-rapport är operationell effektivitet en av de viktigaste trenderna inom försäljning. Normalt spenderar försäljningsrepresentanter endast 28% av sin vecka på faktisk försäljning, vilket innebär att de övriga 72% går åt till administrativa uppgifter och annat. AI har potential att spara betydande tid genom att hantera dessa rutinmässiga uppgifter, vilket ger ditt team friheten att spendera mer tid på att bygga relationer med kunder och göra affärer.

Trend 2: Prioritera mänsklig kontakt

Åren 2010-2022 kallas av många säljchefer för försäljningens guldålder. Företag kunde driva tillväxt med beprövade processer och strategier: mallade e-postmeddelanden, kalla samtal, demos och slagkraftiga rabatter. Men tider förändras och teknikerna måste följa med. Nu är autenticitet och mänsklig kontakt avgörande för att skapa förtroende och få ett försprång mot konkurrensen.

Här flyger det affärer!

Trend 3: Bygga en datadriven kultur

Företag som använder data för att styra beslutsfattande har större chans att överträffa intäktsmålen — 58% mer troligt. Med så mycket data tillgängligt finns det enorma möjligheter för ditt team att använda dessa för att fatta mer välinformerade beslut. Med AI som hjälper till att automatisera mycket av dataanalysen kan du få de insikter du behöver snabbare än någonsin. Så här vände Macforum försäljningen genom att visualisera och följa upp målen.

Trend 4: Anamma influencer-marknadsföring

Oavsett om du driver en B2B- eller B2C-verksamhet är chansen stor att dina kunder redan följer en influencer inom din bransch på sociala medier. Influencer-marknadsföring har blivit så populär att den nu utgör en industri värd 21 miljarder dollar. Att samarbeta med en influencer som kan intyga dina produkter eller tjänster ger dig större trovärdighet hos kunder som följer och litar på dem — och de är mer benägna att överväga dig när det är dags att köpa. Så här bygger du en influencer-marketing-strategi.

Trend 5: Samarbeta närmare med marknadsföring

I detta blogginlägg pratar artikelförfattaren John Barrows om vikten att kommunikationen mellan försäljnings- och marknadsföringsavdelningarna inte är enkelriktad. Samordning mellan försäljning och marknadsföring blir allt viktigare, och binder samman tidig målgruppsstyrning  och köpresan. Dessa genererar enorma mängder värdefull data om kundsegment och preferenser, men flödet tenderar att vara enkelriktat: från marknadsföring till försäljning. På högpresterande företag rapporterar frontlinjen tillbaka för att hjälpa marknadsföring att finslipa sina erbjudanden.

Så bygger du mänskliga men datadrivna säljorganisationer

Uppkopplade medarbetare slipper administration och känner till sina mål. Med Goalplan får åstadkommer du detta genom en mobil- och desktop-app som hela organisationen kan komma igång med på nolltid.

Se till att ligga i framkant med framtidens målstyrda intranät, pinga oss via formuläret nedan!

Rasmus Solholm

Rasmus Solholm, CEO & Client Relations

Reach out
Boka demo
Fyll i formuläret nedan så hör vi av oss.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.